Khamis, 10 Disember 2015

Bulgogi


Bulgogi merupakan antara menu favourite en.somi. Daging yang dihiris nipis dan diperap dengan buah pear segar.! hmm bak kata en.somi cicak jatuh kat tepi pun tak nampak.. hehehehe

 Bahan2:               
               
Hidangan 4 -5 pax               
Bahan2nya:     
          

  1. Daging dipotong Nipis      ~ 1/2kg           
  2. Minyak masak                    ~ 2tbsp         
  3. Buah Pear                          ~ 1/2 biji               
  4. Bawang Holand                 ~1biji               
  5. Bawang putih                     ~ 3 ulas                
  6. Halia                                   ~ saiz ibu jari                
  7. Kicap Cair                         ~ 2tbsp                
  8. Minyak bijan                      ~1tbsp              
  9. Lada Hitam                       ~1tsp             
  10. Gula perang                      ~2tbsp               
  11. Bawang Holand                ~1/2 biji dihiris
  12. Bijan goreng                     ~1tbsp              
  13. Carrot dihiris                     ~1btg             
  14. Cendawan enoki              ~1pack               
  15. Daun Bawang                   ~1tangkai    
Cara2nya:               
               

  1. Bersihkan daging dan hiris nipis2.
  2. Kisar buah pear, bawang holand 1/2 biji, bayang putih, halia, lada hitam,minyak bijan, kicap cair dan gula perang hingga lumat.            
  3. Perap daging dengan bahan2 yang dikisar semalaman               
  4. Bawang Holand 1/2 biji dihiris dan ditumis dengan minyak                
  5. Masukan daging yang diperap * tutup tudung periuk sehingga daging empuk               
  6. Masukan hirisan carrot dan cendawan                
  7. Taburkan bijan goreng dan hidangkan dengan hirisan daun bawang...
    BULGOGI
     

Tiada ulasan: