Bulgogi merupakan antara menu favourite en.somi. Daging yang dihiris nipis dan diperap dengan buah pear segar.! hmm bak kata en.somi cicak jatuh kat tepi pun tak nampak.. hehehehe.
Bahan2:
Hidangan 4 -5 pax
Bahan2nya:
- Daging dipotong Nipis ~ 1/2kg
- Minyak masak ~ 2tbsp
- Buah Pear ~ 1/2 biji
- Bawang Holand ~1biji
- Bawang putih ~ 3 ulas
- Halia ~ saiz ibu jari
- Kicap Cair ~ 2tbsp
- Minyak bijan ~1tbsp
- Lada Hitam ~1tsp
- Gula perang ~2tbsp
- Bawang Holand ~1/2 biji dihiris
- Bijan goreng ~1tbsp
- Carrot dihiris ~1btg
- Cendawan enoki ~1pack
- Daun Bawang ~1tangkai
- Bersihkan daging dan hiris nipis2.
- Kisar buah pear, bawang holand 1/2 biji, bayang putih, halia, lada hitam,minyak bijan, kicap cair dan gula perang hingga lumat.
- Perap daging dengan bahan2 yang dikisar semalaman
- Bawang Holand 1/2 biji dihiris dan ditumis dengan minyak
- Masukan daging yang diperap * tutup tudung periuk sehingga daging empuk
- Masukan hirisan carrot dan cendawan
- Taburkan bijan goreng dan hidangkan dengan hirisan daun bawang...
BULGOGI
Tiada ulasan:
Catat Ulasan