Rabu, 25 November 2015

Kimchi Fried Rice

Dulu masa akak jual kimchi.. ada lahhhh  student dari kolej di Cyberjaya beli 3btl kimchi. Sanggup datang ke Hospital Serdang. Masa tu, akak x dapat deliver sbb on duty. Bila nampak adik nie bersungguh2 .. akak pun tanya dia nape beli sekali banyak... biasa customer beli satu jer then baru mereka repeat order. Katanya dia dan keluarga memang suka kimchi nie. Biasanya kami buat nasi goreng. Nasi Goreng!!! 

Sedap ke?? Sedap kak!! Katanya. Bila makan ke Restauran  Korean memang nampak ada menu Kimchi Fried Rice tp x pernah order. Hanya anggap menu biasa jer!! 

Jadi apa lagi akak balik jer keje terus buat... nasi goreng!!  Perhhhh hasilnya punya la sedap.. rasa macam ada isi kerang pada hal hanya kimchi dan telor saya.


Kimchi yg telah diperap lebih 3-6 minggu
Bahan-bahanya:
  1. Nasi putih
  2. Kimchi (yg telah diperap lebih 3-6 minggu)
  3. Bawang besar
  4. Gochugaru
  5. Minyak bijan
  6. Garam



Cara-caranya: 

  1. Hiris bawang & kimchi.
  2. Tumis dengan sedikit minyak. 
  3. Masukan nasi dan gaulkan hingga mesra.
  4. Masukan serbuk cili @Gochugaru ~ gaulkan hingga mesra
  5. Pecahkan telor dan gaulkan 
  6. Masukan garam & minyak bijan ~ gaulkan  
  7. Hidangkan dengan telor mata dan bilis goreng bawang.

Tiada ulasan: