So hari nie kita cuba gochugaru tuk masak jjamppong !!
Bahan2:
- Kombu @ rumpai laut kering
Kombu/rumpai laut kering - Ikan bilis
- Lobak putih
- Bawang besar
- Bawang putih
- Isi ayam
- Kerang /kupang/lokum/ lala pun bole
- Sotong
- Udang
- Kobis panjang
- Leak / daun bawang
- Lobak merah
- Sos ikan
- Sos tiram
- Gochugaru
- Minyak masak
- Minyak bijan
Cara2nya:
- Rebuskan bahan2 1-4 dan tapiskan air rebusan.
- Tumis bawang putih dengan isi ayam
- Gochugaru (3sudu) dicampur dengan 1 sudu minyak gaulkan.
- Masukan gochugaru ke dalam tumisan isi ayam
- Masukan bahan 10-12 dan rebusan lobak putih gaulkan hingga mesra
- Masukan air rebusan tambahkan 1 sudu sos tiram, sos ikan dan minyak bijan.
- Masukan bahan 7- 9..
- Masukan sedikit garam dan perasa (ikut rasa)...
** Jjamppong adalah mee daging dan seafood... tapi ari nie nak makan dengan nasi. Sebab aku ada masak Bulgogi!! Nanti aku kongsikan recepi bulgogi yeahh...
Habis jer masak aku pun packing2 la kimchi dengan jjamppong nak anta sikit kat jiran.. Pastu terfikir lak .. tak kan dia nak makan kimchi gan jjampong jer? klu makan gan nasi biasa tak syokk.. jadi aku packing laa nasi (beras korea).. pastu terpikir lagi.. klu bagi rasa Bulgogi mesti lagi sedap.. Akhirnya dah jadi satu hidangan makan malam aku hantar kat jiran.. hahaha
Terkedu cik jiran!! "akak nak rasa kimchi jer.. banyak nie!!" ... "Tak pe laa kak.. rezeki akak malam nie!!" balas aku penuh semangat. Dalam on the way balik rumah... aku tersenyum sorang2 dalam hati kata "nie kali pertama aku beri lauk pada jiran.. seronok lak rasa!!" baru rasa ada semangat kejiranan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan