Tiap kali buat Cencaru sumbat.. mesti teringat zaman kecil2 dulu. Ibu akan masak ikan cencaru sumbat cili lawan dengan sayur bayam itu pun dah sedap. Sekor sorang buat kami adik beradik...sebelah tuk makan tengahari .. sebelah lagi tuk malam. Disebabkan tamak!! Aku pilih yang besar n sorok atas almari pulak tu.. Ingat kucing tak makan cili... mesti kucing tak curi punye..Hmmm hilang jugak! bila tanya sekor pun tak mengaku!!! Akhirnya malam tu aku makan nasi n bayam jer. Tp betul ke kucing aku yang ambil!! Lupa lak nak tanya kak aku tu ... bukan bole caya dia tu!!hahaha
Jom kita cuba masak cencaru sumbat gochugaru...
Bahan2..
- Minyak masak
- Sos ikan
- Bawang merah 1/2 buku
- Belacan (jika perlu)
- Gochugaru 1 sudu
- Serbuk kunyit
- Garam
Cara2nya
- Campurkan gochugaru dengan sedikit belacan (jika perlu), 1 sudu minyak masak, 1 sudu sos ikan dan hirisan bawang merah. Gaulkan hingga mesra.
- Sumbat campuran 1 di dalam ikan cencaru.
- Taburkan sedikit serbuk kunyit dan garam
- Panas kan minyak dan goreng..
Hmm sedap!! sampai lupa pulak yang aku nie on diet... hehehehe
Tiada ulasan:
Catat Ulasan