Asam Pedas .... Menu utama dalam masakan orang Melaka & Johor. Tak sah kalau tak masak Asam Pedas dalam sebulan. Tapi untuk memasak Asam Pedas ... agak leceh jugak. Mana taknya nak rendam, ramas dan kisar cili kering ... Pijau tangan dibuatnya!
Tahukah anda... Kita boleh masak Asam Pedas dengan mengunakan serbuk cili korea @ gochugaru nak tahu bagaimana senang dan mudahnya masak Asam Pedas dengan Gochugaru....
Bahan2nya :
Tahukah anda... Kita boleh masak Asam Pedas dengan mengunakan serbuk cili korea @ gochugaru nak tahu bagaimana senang dan mudahnya masak Asam Pedas dengan Gochugaru....
Bahan2nya :
- Bawang merah (1 buku)
- Bawang putih (3 ulas)
- Halia (saiz ibu jari)
- Belacan
- Asam Jawa
- Serbuk kunyit
- Serai
- Daun limau purut
- Bendi
- Minyak masak
- Ikan
- Serbuk cili (Gochugaru)
Cara memasak....
- Kisar bahan 1~ 4 dengan sedikit air.
- Panas minyak
- Tumis bahan2 yang dikisar.
- Masukan serbuk cili (Gochugaru) kacau hingga mesra
- Masukan serbuk kunyit
- Masukan serai yang di ketuk
- Masukan air asam jawa serta garam & perasa.
- Masukan ikan
- Akhir sekali masukan bendi dan daun limau purut.
Senangkan... tak perlu tunggu cili pecah minyak atau masak. Minyak pun tak digunakan dengan banyak, Tak perlu ambil masa yang lama untuk masak.. hmmmm senang sangat!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan