Atas permintaan seorang peminat Running Man .. dia nak akak masak korean food tuk dia. Bila ditanya nak makan apa daging, seafood, ayam ke...?? Jawapannya "apa2 la kak.. pernah ko makan aku tak makan" hahaha ... ok laa!! Kita masa Yukgaejang atau Sup pedas daging
Nak borak panjang punya pasal so.. kena masak cepat2.. sampai lupa nak snap gambar..
Bahan2nya:
1. Daging
2. Kombu
3. Bawang merah
4. Bawang putih
5. Bebola daging
6. Lobak putih
7. Lobak merah
8. Kobis cina
9. Gochugaru
10. Daun bawang
11. Sos ikan
12. Minyak bijan
2. Kombu
3. Bawang merah
4. Bawang putih
5. Bebola daging
6. Lobak putih
7. Lobak merah
8. Kobis cina
9. Gochugaru
10. Daun bawang
11. Sos ikan
12. Minyak bijan
13. Garam n perasa
14. Tofu
Cara2nya:
1. Masukkan daging, kombu, bawang merah dan lobak putih dalam periuk berisi air dan rebus hingga daging empuk. **keluarkan buih yg timbul dipermukaan air rebusan.
2. Tapis air tuk dibuat stock daging.
3. Hiris daging nipis2.
4. Panaskan periuk letak sedikit minyak masak tumis bawang merah dan bawang putih.
5. Masukkan stock daging.
6. Masukkan gochugaru, hirisan daging, lobak merah, putih.
7. Masukkan 6 sudu sos ikan, 6 titik minyak bijan.
8. Masukkan garam n perasa.
9. Masukan hirisan daun bawang dan tofu... hidangkan..
2. Tapis air tuk dibuat stock daging.
3. Hiris daging nipis2.
4. Panaskan periuk letak sedikit minyak masak tumis bawang merah dan bawang putih.
5. Masukkan stock daging.
6. Masukkan gochugaru, hirisan daging, lobak merah, putih.
7. Masukkan 6 sudu sos ikan, 6 titik minyak bijan.
8. Masukkan garam n perasa.
9. Masukan hirisan daun bawang dan tofu... hidangkan..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan