Tah laa ari nie tak tahu nak masak apa... ikut selera suami orang sarawak nie cukup sekadar ikan goreng dan sup... tapi kita orang melaka tak sah makan klu tak de sambal... asam pedas ke!! Makanlah 3 pingan tak kenyang2.. rupanya tak pedas!!
Kadang tu bila nak masak sambal leceh pulak... mana taknya nak potong cili kering buang biji, nak rendam, nak ramas, nak kisar, akhir sekali nak tumis mesti tunggu sampai pecah minyak ... erti kata lain sambal mesti betul2 masak... klu tak .... sakit perut nanti. Kita nie bukan isteri sepenuh masa... ehh mcm tajuk drama pulak hahaha.. segala2 perlu cepat. Biasanya paling cepat beli lauk luar laaa hehehe. Habis cite.. tapi biasanya awal2 bulan sbb laki bini poket kembung lagi.. cuba masuk tengah bulan... semuanya kena jimat!!
Tetapi dengan adanya serduk cili @ Gochugaru nie... segalanya jadi lebih mudah. Segala2 cepat n jimat! Tak percaya jom cuba!!
Ok kita cuma recepi paling sempo n cepat.. Ikan keli Goreng cili..
Ok kita cuma recepi paling sempo n cepat.. Ikan keli Goreng cili..
Bahan2nya..
1. Ikan Keli 2 ekor
2. Bawang Besar 1 biji
3. Air limau nipis.
4. Garam n perasa
5. Gochugara 1-2 sudu
6. Minyak masak
7. Serbuk kunyit 1 sudu kecil
2. Bawang Besar 1 biji
3. Air limau nipis.
4. Garam n perasa
5. Gochugara 1-2 sudu
6. Minyak masak
7. Serbuk kunyit 1 sudu kecil
Cara2nya:.
1. Potong ikan keli kecil2 gaulkan sedikit garam n serbuk kunyit dan goreng hingga garing.
2. Keluarkan minyak sedikit.. tumis bawang hingga wangi.
3. Masukkan ikan keli yg digoreng tadi.
4. Taburkan serbuk cili @ gochugaru 1-2 sudu *terpulang. Dan gaulkan hingga mesra.
5. Masukkan garam n perasa dan air limau. Hidangkan.
2. Keluarkan minyak sedikit.. tumis bawang hingga wangi.
3. Masukkan ikan keli yg digoreng tadi.
4. Taburkan serbuk cili @ gochugaru 1-2 sudu *terpulang. Dan gaulkan hingga mesra.
5. Masukkan garam n perasa dan air limau. Hidangkan.
Senangkan... !!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan