Isnin, 5 Oktober 2015

Yangnyeom-tongdak

CRUNCHY FRIED CHICKEN @ AYAM GORENG RANGGUP ALA KOREA
양념통닭 yangnyeom-tongdak


Recepi : 

Bahan2nya:
Ayam dipotong kecil
Minyak masak
Tepung jagung
Garam n perasa
Halia saiz ibu jari ditumbuk lumat
Bawang putih 3 ulas dicincang
Minyak bijan
Gochujang
Sos cili* jika perlu
Cuka
Gula perang
Bijan goreng


Cara2nya:
  1. Bersihkan ayam
  2. Perap ayam dengan halia, lada sula, minyak bijan
  3. Salut ayam dengan tepung jagung. Goreng dgn api pelahan.
  4. Digoreng buat kali kedua dengan minyak yang panas. Angkat dan tapis minyak.
  5. Panaskan kuali letak sedikit minyak.
  6. Tumis bawang putih.
  7. Masukkan gochugaru 1-2 sudu gaulkan.
  8. Masukkan cili sos* dan sedikit air.
  9. Masukkan 2 sudu gula perang gaulkan hingga pekat.
  10. Masukkan ayam dan gaul hingga mesra.
  11. Tabur bijan dan hidangkan..
AYAM GORENG RANGGUP ALA KOREA

Tiada ulasan: