CRUNCHY FRIED CHICKEN @ AYAM GORENG RANGGUP ALA KOREA
양념통닭 yangnyeom-tongdak
Recepi :
Recepi :
Bahan2nya:
Ayam dipotong kecil
Minyak masak
Tepung jagung
Garam n perasa
Halia saiz ibu jari ditumbuk lumat
Bawang putih 3 ulas dicincang
Minyak bijan
Gochujang
Sos cili* jika perlu
Cuka
Gula perang
Bijan goreng
Minyak masak
Tepung jagung
Garam n perasa
Halia saiz ibu jari ditumbuk lumat
Bawang putih 3 ulas dicincang
Minyak bijan
Gochujang
Sos cili* jika perlu
Cuka
Gula perang
Bijan goreng
Cara2nya:
- Bersihkan ayam
- Perap ayam dengan halia, lada sula, minyak bijan
- Salut ayam dengan tepung jagung. Goreng dgn api pelahan.
- Digoreng buat kali kedua dengan minyak yang panas. Angkat dan tapis minyak.
- Panaskan kuali letak sedikit minyak.
- Tumis bawang putih.
- Masukkan gochugaru 1-2 sudu gaulkan.
- Masukkan cili sos* dan sedikit air.
- Masukkan 2 sudu gula perang gaulkan hingga pekat.
- Masukkan ayam dan gaul hingga mesra.
- Tabur bijan dan hidangkan..
![]() |
AYAM GORENG RANGGUP ALA KOREA |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan