Isnin, 6 Mei 2019

Spicy Dried Squid Strips

Ojingeochae Muchim  (o-jing-eo-chae, 오징어채)

    100gm ojingeochae (Sotong kering yang siap dihiris)
    1-1 / 2 sudu minyak masak
    2 sudu teh gochugaru
    2 sudu gochujang 

    2 sudu corn syrup (oligodang)
    1 sudu soy sauce
    1/2 sudu teh bawang putih yang dicincang
    1 sudu teh minyak bijan
    1/2 sudu teh bijan



Cara memasak..


Bilas sotong dengan air bersih. 
Rendam hingga lembut dengan 1/2 cawan air, kira-kira 20 minit. 

Panaskan 11/2 teh minyak,  dengan api yang rendah dan masukan bawang putih yang di cincang.
Masukan gochugaru, gochujang, sirup jagung, soy sauce, dan sedikit air. Kacau hingga mesra.

Masukan Ojingeochae dan kacau hingga mesra.



Taburkan minyak bijan dan bijan. 
   
Simpan sisa di dalam peti sejuk boleh selama beberapa minggu.. selamat mencuba



 

Tiada ulasan: