Pernah makan Tteokbokki?? Rasanya hampir sama dengan Yong Tau Foo tapi yang specialnya Tteokbokki ada rice cake @ Topokki.dan warna kuahnya lebih pada merah rasanya manis2 pedas. Sedap masa sejuk mahupun panas. Nak tambah sedap ... makan bersama korean noodle ataupun ramen @ instant noodle.
Bahan2 yg diperlukan...
1 pack Topokki 600gm
1 cawan
2 sudu Gochujang
1 cawan Fish Cake dipotong nipis
1 cawan Fish ball dibelah dua
1 cawan Crab stick atau sausage dibelah 2
1 sudu Tepung jagung
1 cawan Gula
Sedikit Garam
1 sudu kecil bijan
1 biji telor rebus
Cara2nya
1. Rebus topoki hingga lembut tapis dan buang air rebusan.
2. Didirkan air masukan gochujang. Kacau hingga paste larut.
3. Masukan topokki, fish cake, fish ball, carb stick atau sausaga.
4. Masukan garam ,gula dan bancuhan tepung jagung.
5. Tunggu kuah mendidih dan pekat
6. Tabukan sedikit bijan dan telor rebus sebagai hiasan,
7. Hidangkan dengan noodle , ramen atau bole makan bergitu saja
posted from Bloggeroid
Tiada ulasan:
Catat Ulasan